Болки в коляното - Long Life BG

Болки в коляното

Коляното е една от най-големите и сложни стави в нашето тяло.

Колянната става е склонна към нараняване, което причинява болка.

Колянната става е изградена от три кости, сухожилия, които прикрепват мускулите към костите, и връзки, които стабилизират и свързват костите.

В кухината на колянната става има два С-образни хрущяла - менискуси.

Те са амортисьорите на ставата, а синовиалната торбичка, пълна с течност, осигуря на ставата да се движи гладко.

Болки в коляното

Симптоми при болки в коляното

Симптомите при болки в коляното зависят от причината и тежестта. Болката в коляното е често срещан проблем.

Болката в коляното може да се появи внезапно и при нараняване.

Нестабилност или слабост често могат да се появят в коленете - до усещането, че краката са на път да откажат.

В зависимост от причината за болката могат да се наблюдават и други симптоми: скованост на движенията, щракане в коляното, скованост на колянната става в едно положение, невъзможност за изправяне на крака.

Как ни влияе болката в коляното?

Болките в коленете се появяват по-често при възрастните хора, с наднормено тегло (поради повишени килограми върху ставите) и по време на спорт.

Коленните стави участват активно в движението, така че болката в коляното оказва силно влияние върху живота ни. С болки в коляното не можем да спортуваме, трудно ни е да ходим и да се изкачваме по стълби.

Какво да правим при болки в коляното?

Установете причината за болката в коляното (установете диагнозата);

Посетете кабинетите на ортопед - травматолог или ревматолог ;

Направете си клинично и инструментално изследване;

Използвайте различни методи, включително физическа рехабилитация на гръбначния стълб, физиотерапия, кинезитерапия и др.

Причини при болки в коляното

Травмата е една от най-честите причини.

Най-често се увреждат менискусите на колянната става, връзките (колатерални, кръстосани), ставната капсула, сухожилните влакна на мускулите.

Има наранявания (фрактури, контузии) на костни тъкани (патела, кондили на бедрената кост и пищяла) и други елементи на коляното.

Всичко това води до остра болка по време на нараняване, оток, подкожен хематом, кръвоизлив в ставите (хемартроза), ограничаване на движението и загуба на функция.

Степента на увреждане може да бъде от различно естество- първо се определя правилната диагноза, диагностика и правилно лечение, или операция на коляното!

Болката в коляното често се появява и при остеоартрит  или, така наречената гонартроза.

Болестта се характеризира с увреждане и разрушаване на хрущяла и костната тъкан. Болката в коляното се развива постепенно, тъй като патологичният процес продължава с години.

Причините могат да бъдат:

  • Прекомерно натоварване;
  • Наднормено тегло;
  • Артрит;
  • Нарушение на кръвоснабдяването на долния крайник;
  • Инервация ( изпращане на дразнения от централната нервна система към различни органи)]
  • Метаболитни процеси;
  • Автоимунни заболявания, и много други.

Пациентът усеща болка в коляното по време на тренировка, първо тежка, а след това  умерена.

В резултат на това се развива деформация, загуба на тяхната функция. Навременното посещение на ортопед - травматолог ще даде шанс да се спре процесът на разрушаване и да се избегне хирургичната подмяна на ставата (тотална артропластика).

Болката в коляното може да се появи и при артрит.

Такива заболявания се характеризират с възпаление на анатомичните елементи.

Има оток, зачервяване на меките тъкани около ставата, локално повишаване на температурата и дисфункция.

Причините за възпалението могат да бъдат: въздействие от околната среда, метаболитни нарушения в организма (подагра), автоимунни заболявания - като (ревматоиден артрит и други).

Болката в коляното при артрит изисква по-подробен анализ от лекар, специалист, следователно, колкото по-рано се обърне пациентът, толкова по-лесно е да се установи правилно диагнозата и своевременно да се избегнат сериозните последици от това заболяване.

Други причини при болки в коляното могат да бъдат:

Онкологични заболявания - болката в коляното може да варира в зависимост от онкологичния процес, естеството и развитието на самия тумор;

Болест на Осгуд-Шлатер (вродено заболяване, което засяга предимно момчетата)- остеохондропатия на туберкула на пищяла, болката e локална в тубероза;

Киста на Бейкър на подколянна ямка - дискомфорт се появява в задната част на колянната става, може да е в резултат от увреждане, артрит;

Артроза на тазобедрената става или коксартроза - в този случай болката се отразява на здравото коляно и разрушава тазобедрената става;

Фрактура на шийката на бедрената кост - също се отразява като болка в коляното;

Дегенеративно-дистрофични промени в лумбосакралния гръбначен стълб (междупрешленни хернии, изпъкналости, заклещване на нервния корен - болката в коляното има своя характер;

Съдови заболявания - болка на коляното по дължината на засегнатия съд (вени, артерии);

Невропатии на периферни нервни окончания - болка на коляното в проекцията на засегнатия нерв, характеризираща се с неврологични симптоми (изтръпване, загуба на чувствителност и др.);

Хондромалация на пателата (омекване на хрущяла по долната повърхност на колянната става)- болката е в така наречената област на пателата, лезии на вътреставния хрущял на пателата;

Подагра - заболяването се характеризира с нарушен пуринов метаболизъм и натрупване на пикочна киселина с различни увреждания на тъканите  в колянната става.

Болката може да се появи внезапно - през нощта на фона на нарушена диета.

Коляното може да бъде подуто, горещо, червено. Лекуващият лекар на това заболяване е - ревматолог.

Синовит - възпаление на синовиалната торба на колянната става;

Бурсит - възпаление в областта на засегнатата бурса;

Лигаментит - възпаление в областта на засегнатия лигамент;

Тенденит - възпаление и болка в областта на засегнатото сухожилие в проекцията на коляното;

Болки в коленете

Диагностика

Лекарят първо задава на пациента няколко въпроса относно оплакванията и съпътстващите симптоми.

Най-важните аспекти са колко дълго пациентът изпитва болка в колянната става, къде точно се локализира болката и кога най-често се проявяват.

За да се определи възможно най-точно причината за болка в коляното, е необходимо също така да се изяснят предишните обстоятелства, съществуващи наранявания и предишни наранявания.

След това пациентът се подлага на задълбочен преглед на колянната става с помощта на различни двигателни тестове.

Лекарят може да определи местоположението и степента на нараняване на коляното въз основа на оплаквания (като подуване на коляното, ограничение на движението).

За диагностика е необходима рентгенова снимка (на едната или на двете стави в няколко проекции), със съседна патология и отразена болка в коляното - рентгенова снимка (лумбосакрална или тазобедрена).

Ултразвукът на коляното е отличен сравнителен метод за патология на меките тъкани, възпаление на коленните стави.

ЯМР на коляното определя тънкостите и характеристиките на много заболявания, често се използва при наранявания (менискуси, връзки, скрити фрактури и много други).

Лабораторните изследвания могат да бъдат най-ключовите при поставянето на много диагнози за заболяване на колянната става в резултат на автоимунни, възпалителни, метаболитни процеси.

Всеки метод на изследване не изключва друг (например, в някои случаи е невъзможно да се установи точна диагноза само чрез ЯМР картината).

Има много диагностични методи, така че само специалист може да ги избере.

Как да избегнем болката в коляното

Има няколко прости начина да защитите коленете си от фактори, които предизвикват нараняване и заболяване.

Основните правила са:

  1. Правилно балансирано хранене - важно е диетата да е разнообразна, да се намали консумацията на въглехидрати, животински мазнини. Не забравяйте да ядете риба, а между храненията се освежете с плодове или зеленчуци.
  2. Съответствие с водния баланс - през зимата пийте поне 2 литра, а в жегата до 4 литра. Препоръчително е сутрин да изпивате чаша изцеден сок или минерална вода, както и чаша вода преди всяко пълно хранене.
  3. Ако работата е свързана с дълга статична позиция, тогава не забравяйте да правите почивки, да изпъвате крака, да клякате.
  4. Когато вдигате тежести, трябва правилно да се разпредели товара и да се използват поддържащи ортопедични наколенки.
  5. Спортувайте, но не претоварвайте коленете.
  6. Използвайте ортопедични стелки, за да предотвратите плоскостъпие.
  7. Носете обувки с широки, стабилни токчета, а подметката трябва да осигурява добра амортизация, за да сведе до минимум ударните натоварвания на ставите.
  8. Не ходете при инфекциозни заболявания на краката си, важно е да останете в леглото, за да избегнете усложнения.
  9. Следете теглото си, тъй като всеки излишен килограм увеличава натоварването на коленните стави.

Методи на лечение

За постигане на ефективност на лечението е важен интегрираният подход и методите трябва да са насочени към облекчаване на болката, премахване на възпалението и възстановяване на функционирането на засегнатата става.

Следните терапевтични методи са доказали своята ефективност:

  • Употребата на болкоуспокояващи. Таблетки, супозитории, инжекции, мехлеми, пластири и други. За целта използвайте аналгетици, противовъзпалителни (нестероидни), коагуланти, антибиотици, хондропротектори за подобряване на хрущялната тъкан, витаминни добавки. При необходимост се правят инжекции на хормони и хиалуронова киселина, като последната се използва като смазка за ставите.
  • Физиотерапия: ултрависокочестотна (UHF), електрофореза, използване на инфрачервена лампа, медицински бани и кална терапия. Тези методи се използват, когато фазата на обостряне е преминала.
  • Упражнения - лекарят трябва да разработи индивидуална програма за упражнения, въз основа на диагнозата и стадия на заболяването, да определи възможното ниво на стрес.
  • Хирургическа намеса - този метод се изисква, когато другите средства са неефективни, както и в случай на сериозни увреждания. Понякога е незаменим при хемартроза и синовит. Когато в ставата се натрупа много течност, се прави пункция, за да се отстрани и да се приложат лекарства. В случай на разкъсване на лигамент или менискус е необходимо зашиване, а в трудни случаи протезиране.

Спазването на препоръките на лекаря, изключване на големи натоварвания, правилно хранене - всичко това ще направи лечението при болки в коляното възможно най-ефективно.

Лечение с народни средства

Много често, ако се появят болки в коляното, лечението се извършва в домашни условия.

За това има голям брой различни народни методи,  но не бива да се забравя, че само специалист може да определи точно от какво болят коленете и съответно да предпишат правилното лечение.

При наранявания на коляното или навяхвания първото нещо, което трябва да направите, е да поставите студен компрес.

ова ще помогне за намаляване на отока и облекчаване на част от болката. На следващия ден можете да поставите загряващ компрес.

Можете да нанесете нагрят пясък или брашно в ленена торба или да използвате подложка със загрята вода.

Често болките в коляното в домашни условия се лекуват със зеле и мед.

За това зелевият лист леко се омекотява, дебелите вени се отрязват, намазват се с мед и се нанасят върху коленете за 7-8 часа.

Този метод е ефективен, когато е налице бурсит на коляното.

Компреси с жлъчка, животински мазнини, алкохол и различни билкови инфузии също се използват за лечение.

Обобщавайки, можем да кажем, че всички методи са добри, защото тяхната ефективност е тествана през годините.

Но в някои случаи различните компреси могат да обострят коляното, защото всичко зависи от това какво конкретно заболяване е налице.

Ето защо е по-добре да се свържете със специалист, за да поставите правилната диагноза и едва след това да проведете лечение, включително с помощта на алтернативни методи при липса на противопоказания.

Компреси

Компресите имат противовъзпалителни и спада оттока.

Метод на изпълнение:

Вземете чиста кърпа (памук или превръзка) и разпределете лекарството върху нея;

Увийте възпалената коленна става с кърпа и поставете прозрачно фолио върху нея;

Увийте коляното с шал и оставете за няколко часа или за една нощ, след това отстранете превръзката, повторете процедурата, ако е необходимо.

Ето няколко рецепти при болки в коляното:

Смесете на равни количества натрошените цветчета на глухарчета, кестени и люляк, залейте ги с водка и оставете лекарството за 14 дни на тъмно място.

Когато е готова сместа навлажнете кърпа и поставете я на коляното.

Добре е да се използва два пъти дневно при силна болка в коляното;

Сложете парче бекон при стайна температура върху точката на възпалението и го увийте със стреч фолио, оставете за 4-5 часа

Продуктът има затоплящ ефект, продължителността на лечението е 7 дни;

Зелевият лист има противовъзпалително средство.

Необходимо е да го смелите в сокоизстисквачка или да направите разфасовки за по-добро извличане на сок. Превръзката се остава за една нощ.

Профилактика при болки в коляното

Важно е да водите здравословен начин на живот, да укрепите тялото и да не се претоварват коленете.

Не се опитвайте да натоварвате ставите - малко и постепенно увеличаване на натоварването ще донесе повече ползи.

Упражненията трябва да се правят бавно и плавно: те са насочени към мускулите, разположени близо до коляното, укрепват мускулите, подобряват кръвообращението и спомагат за намаляване на болката.

При възпалителни и дегенеративни патологии на ставите е необходимо да се намали консумацията на бял хляб, сладки храни, особено печени изделия с излишък на наситени животински мазнини и рафинирани храни.

Масажът на коленните стави подобрява добре кръвообращението, помага за облекчаване на сковаността на ставите по време на движение и причинява мускулна релаксация.

Назад към блога
  • Шипове в гърба и кръста

    Шипове в гърба и кръста: Причини, симптоми и ле...

    Шиповете в гърба и кръста са усложнения, които засягат мишците, ставите и свързващите тъкани в тези области. Те могат да причинят значителна болка и дискомфорт, ограничавайки ежедневните активности и намалявайки...

    Шипове в гърба и кръста: Причини, симптоми и ле...

    Шиповете в гърба и кръста са усложнения, които засягат мишците, ставите и свързващите тъкани в тези области. Те могат да причинят значителна болка и дискомфорт, ограничавайки ежедневните активности и намалявайки...

  • Шипове в коляното

    Шипове в коляното: Причини, симптоми и лечение

    Болката и неудобството в колянната става са чест проблем, с който много хора се сблъскват. Един от често срещаните проблеми е наличието на шипове в коляното, което може да доведе...

    Шипове в коляното: Причини, симптоми и лечение

    Болката и неудобството в колянната става са чест проблем, с който много хора се сблъскват. Един от често срещаните проблеми е наличието на шипове в коляното, което може да доведе...

  • Шипове в петата: Причини, симптоми и лечение - Long Life BG

    Шипове в петата: Причини, симптоми и лечение

    Представете си сценария: излизате на разходка и внезапно усещате остра болка в петата. Може би сте се сблъскали с шипове в петата - често срещана проблема, който засяга много хора....

    Шипове в петата: Причини, симптоми и лечение

    Представете си сценария: излизате на разходка и внезапно усещате остра болка в петата. Може би сте се сблъскали с шипове в петата - често срещана проблема, който засяга много хора....

1 от 3

Разгледайте нашите ТОП продукти